Zoeken

Amigos Salsa dansschool Voorschoten

Salsa

Dansen op muziek en op gevoel

Salsa, Merengue en Bachata. Klanken die je meenemen naar exotische bestemmingen. Tropische eilanden, zee en zon, cocktailtjes en gebruinde, heupwiegende mannen en vrouwen.

De Muziek

Een stukje geschiedenis. Salsa, letterlijk ‘saus’ in het Spaans, is onder die naam in de jaren ’60 van de vorige eeuw pas bekend geworden als dansmuziek. In Cuba bestonden al veel langer de Son, Mambo, en Guajira als muzieksoorten. De ontmoeting van Cubaanse en Puerto-Ricaanse muziek met bigband jazz in de Latino wijken van New York zorgde voor een enthousiasmerende mix van Latin Music die algemeen Salsa werd genoemd.
Het platenlabel Fania Records in New York en de legendarische supergroep Fania All Stars in de 70er jaren hebben veel aan die bekendheid bijgedragen. Beroemde namen uit de salsa wereld zijn Celia Cruz – Queen of Salsa - , Frankie Ruiz, Tito Puente, Willie Colón, Ruben Blades, Oscar D’Leon, Antonio Cartagenas en Rey Ruiz maar ook groepen als Santana. De meesten zijn alweer hoogbejaard. Van een wat jongere generatie is Marc Anthony het meest bekend. Op het plaatje zie je de oorspronggebieden van de verschillende aan Salsa gelieerde muzieksoorten. Er valt natuurlijk nog veel meer van te vertellen. Een goed boek is “Salsa, Muzical heartbeat of Latin America”van Sue Steward waaruit dit plaatje komt. De Salsamuziek leunt ook veel op Afrikaanse ritmische invloeden vanuit de zwarte slaven culturen in de Cariben. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de muziek ook populair werd in West-Afrika waar in de jaren 90 de groep Africando met een eigen salsavariant bekend werd.
Vandaag is Salsa wereldmuziek, niet alleen immens populair in het Caribisch gebied, Zuid en Noord Amerika maar ook in Europa en Japan.

Het salsa ritme.

De oudste oorsprong lijkt in ieder geval de Son te zijn afkomstig uit Cuba. Salsa bestaat in veel varianten, hele rustige en snelle opzwepende muziek. De instrumentenbezetting is ook zeer gevarieerd. Van een guitaartje en wat trommels tot een uitgebreid orkest met grote blazerssectie. Maar het meest karakteristiek voor de Salsa is de Clave (letterlijk de sleutel), waarmee tegelijk het instrument - 2 houten blokjes die op elkaar getikt worden- als het ritmisch patroon bedoeld wordt, wat in alle salsa muziek doorklinkt. 

 

De Clave wordt gecombineerd met de Pulse of Beat, de accenten in het ritme van (2x4) 8 tellen. Samen vormen ze de basiskarakteristieken van de salsa, waar zo heerlijk op gedanst kan worden. Een leuke site om het ritme te horen en mee te spelen is: www.salsabeatmachine.org/
 

Het dansen

Een set danspassen in een salsadans is onderverdeeld in 8 tellen verdeeld over twee maten van 4 tellen. Omdat de 4e en 8e tel vaak een rust is wordt er vaak op de volgende manier meegeteld: 1, 2, 3.... 5, 6, 7....... En met deze zaken als basis, kan eindeloos gevarieerd worden.
In sommige landen wordt bij het salsadansen het accent op andere tellen gelegd, wat het dansen weer een andere dynamiek geeft. Maar dat is meer iets voor de gevorderde salsadanser.
 De Son Montuno van Cuba afkomstig is een meestal meerstemmige gezongen muziekstijl, vaak met begeleiding van één of meerdere gitaren. Het ritme wordt bepaald door een maat van 4 tellen. Son is meestal langzamer dan Salsa.

http://youtu.be/TO2tnn7Qpuc

Volg en deel ons

Volgen:

Facebook

 

Delen:

Contactgegevens en les- & feestlokaties

Informatie: Nenneke Michel: telefoon 0611401321 of e-mail  dansen@amigossalsa.nl 

Leslokatie Voorschoten: Christiaan Huygensstraat 10-c, 2251 CH, Voorschoten ( routekaart)

Feestlokatie matinee: Dr. Mansveltkade 9, 2242 TZ  Wassenaar ( routekaart)

© AmigosSalsa | Website gebouwd door: Numaga-Design, Nijmegen. Deze pagina is het laatst bijgewerkt op 23-05-2015 .